Verandering heeft een begin en een einde. En elke verandering heeft de meest ideale omstandigheden nodig om te slagen. Als regel geldt meestal dat hoe gezonder de omstandigheden hoe hoger de kwaliteit. Therapie en coaching draagt bij aan het creëren van die omstandigheden. Dat betekent in de praktijk dat je niet gelijk je diepste pijn en problemen in duikt. Eerst ga je aan de slag om de juiste omstandigheden te creëren.

Denk maar eens aan een grote klus die je als laatst hebt gedaan. Een verbouwing of een klus in de tuin. Je zou er goed aan doen te beginnen met het maken van een plan (of je bent van het type dat gewoon begint – maar ik weet uit ervaring hoe dat meestal afloopt..). Vervolgens heb je de juiste gereedschappen nodig, je leent die van de buren of koopt ze in de winkel. Je gaat aan de slag en begint met de globale werkzaamheden om daarna steeds meer in detail je plan uit te voeren. Natuurlijk ga je halverwege je plan bij stellen, want je ziet nu in het echt hoe worden gaat. En misschien heb je dan nog wat ander gereedschap nodig…

En wie een huis gaat verbouwen laat alles wat nog in goede staat is heel. Je haalt niet het hele huis neer, dat zou zonde zijn. Je geeft het misschien een facelift, maar de fundering blijft staan.

Volg je me…als je wilt veranderen gaat dat altijd geleidelijk. En je gaat zorgvuldig te werk. Het is vaak ook hard werken. In het begin weet je niet wat het zal worden. En halverwege twijfel je waarom je aan deze klus begonnen bent. Uiteindelijk ben je ontzettend voldaan en kan je heel lang nagenieten van de blijvende verandering.

Het kost je dus iets. Vaak willen we veranderen zonder te veranderen. Dan hoop je, en wacht je, tot de verandering vanzelf jou kant op komt. Dat lijkt me ook zo lekker, maar er is meer nodig.

Stap 1 om te beginnen aan verandering is het hebben van een plan. Je hoeft het niet uit te werken op papier en je krijgt er ook geen cijfer voor. Wel maak je voor jezelf duidelijk wat je niet meer wilt in je leven en wat je wel graag zou willen.

Stap 2 voor verandering is beginnen met een eerste actie. Zijn er dingen waar je mee gaat stoppen? Je agenda anders indelen? Eindelijk ‘nee’ zeggen tegen die ene persoon of dat ene ding? Of ga je eindelijk beginnen met iets? Iemand opbellen? Een begin maken met sporten of een andere gewoonte?

Aangekomen bij stap 3 zal je zien dat het steeds meer helder voor je wordt hoe de verandering er uit gaat zien. De verandering begint geleidelijk aan jouw kant op te komen. Dat komt omdat je de juiste omstandigheden hebt gecreëerd.

Verlang je ook naar een verandering in je leven? Zodat je anders kan denken, voelen of handelen? Neem contact met me op via wouter@verschpraktijk.nl