Niet kunnen kiezen uit zich in de kleine dingen. Ga ik voor iets ongezonds of iets gezonds bij de lunch? Doe ik de klus nu of doe ik het morgen? En ook in de grote dingen. Wat wil ik nou echt doen voor opleiding of werk? Waar wil ik wonen? Het zijn momenten die iedereen anders ervaart. Voor de één een keuze op basis van gevoel, voor de ander slapeloze nachten. Hoe je met keuzes om gaat heeft invloed op je dag en de gevolgen van je keuze kunnen invloed hebben op je hele leven.

Wanneer je een keuze maakt dan laat je je onder andere beïnvloeden door het beeld dat je van jezelf hebt gevormd. Als ik over mezelf denk als gezond en sportief dan koop ik een gezonde lunch en besluit ik de avond gewoon naar de sportschool te gaan en op de fiets te stappen.

Zo simpel werkt het alleen vaak niet.

Dat komt omdat we ons niet alleen laten leiden door onze bewuste gedachten maar ook onze onbewuste gedachten van invloed zijn. Dat wil zeggen dat je deze gedachten niet actief meeneemt in je besluitvorming, maar dat ze wel bepalend zijn voor je keuzes. Zo kan het zijn dat wanneer je een rotdag hebt in plaats van te gaan sporten er voor kiest om een zak chips weg te eten om jezelf te troosten.

Ik las ergens dat je op een dag 30.000 keuzes maakt. Je kan daar op twee manieren naar kijken:

  1. Je bent blijkbaar al heel goed in keuzes maken.
  2. Het is heel normaal dat je soms niet weet wat je moet kiezen.

Nu zijn het de irrationele gedachten die naar boven komen het probleem. 30.000 keuzes? Dat gaat me nooit lukken. Daar ben ik te dom voor. Dat kan ik niet aan. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd. Wat als het misgaat?

Wat als het lukt?

Wanneer je dat herkent is het de eerste stap om durf en moed te vinden om te proberen. Om te experimenteren met keuze A en dan weer met keuze B. Waarschijnlijk heb je een goede reden om dat tot nu toe niet te doen. Je hebt nare ervaringen in het verleden opgedaan, je huidige keuzes leveren je nog iets op (ook al hebben ze een negatieve invloed). Dan is de kunst om, terwijl je dat aan het doen bent, de eventuele risico’s die je keuze met zich meebrengt te verdragen en te dragen.